Следвайте Гласове в ТелеграмДепутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДепутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока
Коментари Харесай

Депутатите отложиха либерализацията на тока с една година. Новата дата е 1 юли 2025 г.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Депутатите от енергийната комисия замразяват либерализацията на тока на едро за една година. Според настоящия закон тя трябваше да е от 1 юли тази година, само че три законопроекта - на Българска социалистическа партия,  общ на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, и Има Такъв Народ, плануват отлагането й с една година. Тя бяха гласувани с болшинство от 15 гласа и в петък ще влязат в пленарна зала.

Първият законопроект беше импортиран от депутатите от Българска социалистическа партия с първи автограф на Корнелия Нинова, на 21 март. В сряда, 17 април, в Народното събрание бяха подадени и тези на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и на Има Такъв Народ. И трите са аналогични и на второ четене евентуално ще бъдат обединени. 

Това значи, че на 1 юли КЕВР още веднъж ще би трябвало да се произнесе за цената на тока за бита по контролирани цени. Председателят на енергийния регулатор поддържа отлагането, само че съобщи, че е трябвало това решение да бъде взето през февруари, защото на сдруженията им би трябвало време да приготвят оферти за цени. Той предвижда, че евентуално ще се наложи КЕВР да се произнесе какъв брой да коства тока за бита не от 1 юли, а от 1 август. Такъв казус е имало през 2015 г. 

Основно депутатите от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ опазиха плановете си. Основните диспути бяха сред Драгомир Стойнев, Делян Добрев, Рамадан Аталай от една страна и Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ".  

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия съобщи, че е прелестно сюрпризиран, ме и други политически сили имат сходни оферти. Ако преди месеци единствено опозицията имала терзания, че промяната за прекосяване са свободен пазар на едро не е готова и че ще настъпи безпорядък, в този момент към този момент и други политически сили го признават. Приемането на либерализацията на едро е била призната единствено, с цел да се обслужи проекта за възобновяване и второто заплащане по него. 

Стойнев счита, че сегашният длъжностен кабинет няма потенциал да се оправи с тази промяна, въпросителните са доста и идват и крайните доставчици, които се чудят от кое място ще намерят свободен финансов запас и с месеци да качат обезщетенията. Фондът " Сигурност на електроенергийната система " пък трябвало да ревизира надали не всички сметки на потребителите, които са 4,7 млн., и тогава да  плати. 

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР